Skip to main content

Suur-Zimbabwen arvoitus on kiehtonut ihmisiä kautta aikojen: onko kuuluisa kartiotorni metallien sulattamiseen tarkoitettu varuste vai vesiastia?


Zimbabwen arvoitukselliset linnoitukset ovat kiinnostaneet ihmisiä kautta aikojen, ja tuota rauniota pidetään muistona bantujen suuruuden ajoista. Niiden outojen rakennelmien tarkoitus on ilmeisesti ollut metallien jakamiseen tarvittavana sulatusuunina toimiminen. Se kuka nuo rauniot aikoinaan rakensi, ja mitä metallia siellä sulatettiin on kuitenkin hiukan epäselvää, ja siksi niistä raunioista on esitetty monia olettamuksia, joista yksi on se, että muinaiset kiinalaiset olivat ne rakentaneet, ja toisten ihmisten mielestä ne ovat Kuningas Salomon kaivoksia varten tehtyjä kultasulattoja.

Syy miksi epäillään, että noiden raunioiden tarkoitus on ollut metallien sulattaminen johtuu kuuluisan "kartiotornin" (Yläkuva) yhteneväistä ulkonäöstä Maon kulttuurivallankumouksen aikaan Kiinassa valmistettujen kotimasuunien kanssa. Toisaalta tuo kartiotorni on saattanut toimia vesivarastona, johon sadevettä on johdettu keräysjärjestelmän avulla. Se on kyllä voinut toimia molemmissa rooleissa, eli kun tuota metallia ei ole mennyt kaupaksi, niin siihen on saatettu varastoida myös juomavettä.


Tuo rauta oli silloin kulttuurivallankumouksen aikaan erittäin huonolaatuista, joten kotimasuuneja ei Kiinassa enää ole ollut.  Zimbabwen raunio on kuitenkin enää muisto vain siitä ajasta, kun Eteläisessä Afrikassa tehtiin rautaa tuolla paikalla. Zimbabwen raunioiden tarkoitus on siis selvä, mutta se kuka nuo muinaiset sulatot sitten valmisti ja ehkä myös käytti niitä metallien massatuotantoon. Mutta mitä metallia tuossa oletetussa sulatossa sitten jalostettiin, ja mihin tuo metalli sitten meni, on kuitenkin jäänyt arvoitukseksi. Samoin syy siihen miksi tuo paikka hylättiin kiinnostaa tutkijoita hyvin paljon. Sen soikea muoto johtuu ilmeisesti siitä, että kyseisen paikan rakentajat eivät viitsineet ottaa suoraa linjaa maastossa.


Kuitenkin monissa oppikirjoissa lukee, että tuo raunio on muisto Zimbabwen suuruuden ajoista, jolloin tuolla eteläisessä afrikassa oli ilmeisesti kukoistava valtio, mutta sitten jostain syystä sen olemassaolo muuttui mahdottomaksi. Kun tuota syytä tämän sivilisaation tai kaupungin katoamiseen mietitään, niin se voi olla yksinkertaisesti räjähtänyt tulivuori, joka sitten peitti maan hohkakiveen. Tai tuhosi tuon kaupungin väestön kivipölyllä, joka täytti keuhkot.

Joskin on mahdollista, että tuo kaupunki vain hylättiin, koska sen päätuote, mikä saattoi olla metallia, mitä sulatettiin masuunissa ei enää käynyt kaupaksi, jonka jälkeen sen väestö muutti takaisin paimentolais-kansaksi. Se mitä tarkoitetaan noilla sanoilla “Zimbabwen suuruudenajat” on yleensä ymmärretty se, että kyseessä olisi ollut kovin suuri valtio, vaikka asia ei aivan näin ole. Tuo valtio saattoi olla todellisuudessa vain yhden kaupungin kokoinen. Eli mikään iso juttu se ei kuitenkaan koskaan ole ollut.

Comments

Popular posts from this blog

The hydrogen-burning supernovas are interesting models.

"Researchers discovered a significant magnesium anomaly in a meteorite’s dust particle, challenging current astrophysical models and suggesting new insights into hydrogen-burning supernovas. (Artist’s concept.)Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, Rare Dust Particle From Ancient Extraterrestrial Meteorite Challenges Astrophysical Models) If the star is too heavy when its fusion reaction starts, it can detonate just at that moment, when its fusion starts. If the collapsing nebula is heavy enough, it can form a black hole straight from the nebula. But if the nebula's gravity is too heavy to  form  the blue giant or too  small  it can collapse  straight  into a black hole . If  the forming star is a little bit larger than the blue supergiants. It can explode immediately when the fusion starts.    The theory of hydrogen-burning supernovas consists  model  of the giant stars that explode immediately after their fusion starts. When the...

The ancient galaxy mirrors the Milky Way.

"This image shows the galaxy REBELS-25 as seen by the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), overlaid on an infrared image of other stars and galaxies. The infrared image was taken by ESO’s Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA). In a recent study, researchers found evidence that REBELS-25 is a strongly rotating disc galaxy existing only 700 million years after the Big Bang. This makes it the most distant and earliest known Milky Way-like galaxy found to date. Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/L. Rowland et al./ESO/J. Dunlop et al. Ack.: CASU, CALET" (ScitechDaily, Astronomers Baffled by Ancient Galaxy That Mirrors Modern Milky Way) Researchers found the youngest Milky Way-type galaxy. The distance to the galaxy is enormous. And the light that comes from that galaxy named REBELS-25 comes from the Universe that is only 700 million years old. The distance to that galaxy is enormous about 236 billion light years. And that means it's a very dista...

Transcendence, or the ability to transcendent thinking may grow in teen's brains.

   "New research has discovered that transcendent thinking, which involves analyzing the broader implications of situations, can foster brain growth in adolescents. This form of thinking enhances brain network coordination, impacting developmental milestones and future life satisfaction. The study emphasizes the need for education that encourages deep, reflective thought, underscoring the critical role of adolescents in their own brain development". (ScitechDaily, Scientists Discover That “Transcendent” Thinking May Grow Teens’ Brains) "Scientists at  USC Rossier School of Education’s Center for Affective Neuroscience, Development, Learning and Education (CANDLE) have discovered that adolescents who grapple with the bigger meaning of social situations experience greater brain growth, which predicts stronger identity development and life satisfaction years later". (ScitechDaily, Scientists Discover That “Transcendent” Thinking May Grow Teens’ Brains) The transcendenc...