Skip to main content

Miksi aina kannattaa miettiä sitä, mitä hyllyyn ostaa?



Kirjat ovat hyvin mielenkiintoisia asioita, ja kirjahylly on todella upea esine. Jos ihmisellä on paljon kirjoja, niin hänet usein mielletään jotenkin poikkeuksellisen lahjakkaaksi henkilöksi, joka omaa paljon tietoa erilaisista asioista. Ja monista professoreista kirjoitellaan sellaista, että heillä on niin ja niin paljon erilaisia kirjoja, tai että joidenkin yliopistojen kampuksilla on niin ja niin monta nidettä käsittävä kirjasto.

Se saattaa vaikuttaa todella hienolta asialta, mutta todellisuudessa se antaa kyseisistä toimijoista välillä hieman vanhanaikaisen kuvan. Muistakaa muuten että mikään kirjasto ei suorastaan tee kenestäkään sivistynyttä, vaan noita kirjoja pitää myös lukea, jotta niissä oleva tieto siirtyy ihmisen aivoihin. Kuitenkin on hyvä muistaa sellainen asia, että oikeassa elämässä asioista joita näiden kuuluisien lauseiden sanoja ole koskaan ehkä miettinyt.

Oletteko koskaan ajatelleet ehkä sellaista asiaa, että jollain henkilöllä olisi vastaava kirjasto täynnä esimerkiksi Stephen Kingin tai Markku Sadelehdon kirjoittamia kauhukirjoja? Olisiko hän ehkä teistä kovin järkevä henkilö, varsinkin jos hän sattuu hakemaan vaikkapa lastenhoitajaksi? Siinä voisi kyllä sitten vähän tulevan pomon suu loksahtaa auki, jos hyllyssä on metrikaupalla kirjoja, joiden kevein anti on moottorisahan käyttö jotain zombieta kohtaan.

Mutta että tässä sitten ei myöskään unohdeta sitä, että yliopistojen tehtävänä on tuottaa tietoa, niin varsinkin kirjahyllyt, jotka ovat täynnä jotain viktoriaanisen ajan tieteellisiä kirjoja eivät ehkä ruo ihmisille mieleen muuta kuin ikivanhan kivettyneen maailman. Tai toinen ääripää on kirjahylly, jossa on vain yksi kirja, ja tuolloin sitten pitää miettiä, että miksi tuo kirja on sinne hankittu? Eli mitä erityistä siinä sitten on, kun se siinä hyllyllä yksinään makaa? Joskus ihmiset ikään kuin yrittävät piilottaa "puuta metsään", toisin sanoen he hankkivat jopa tuhansia niteitä, jotta yksi heille tärkeä kirja sitten ikään kuin katoaa tuohon hyllyyn, mutta silloin kyllä kannattaa vilkaista kirjojen ulkonäköä, koska jos tuo yksi kirja on kovin kulunut, ja muut ovat uuden näköisiä, niin silloin tuo ainoa aktiivikäytössä ollut opus paistaa erittäin hyvin silmään.

Ja kuten tiedämme, niin myös professorit ovat tietoa etsiessään alkaneet turvautua Internetiin, ja siksi ne kuuluisat kotikirjastot alkavat myös heidän osaltaan olla historiaa. Kun puhutaan lähdemateriaalista, niin ICR-ala on hyvä esimerkki alati muuttuvasta työympäristöstä, jossa esimerkiksi kirjojen ostaminen saattaa olla jopa täysin turhaa, koska varsinkin avoimen koodin sovellusten kehitys on erittäin nopeaa, ja siksi niistä saa parhaiten tietoa Internetistä. Mutta kun palataan tietokirjoihin, niin joillakin ihmisillä on tapana hamstrata näitä opuksia kirjahyllyyn, ja samalla osa näistä henkilöistä sitten tekee sellaisia tyylivirheitä, että he eivät muista pyyhkiä niteistä pölyä pois.

Sellainen sentin paksuinen pölykerros kirjojen päällä kertoo siitä, kuinka paljon niitä oikeastaan luetaan, ja tietenkin on olemassa sellaisia tyylivirheitä, joita katsellessa varmasti suupielet taipuvat ylöspäin, vai mitä mieltä olette siitä, jos henkilöllä on kirjahyllyssään esimerkiksi pelkkiä tietosanakirjasarjoja, tai sitten vaikkapa kolme vuosikertaa Encyclopedia Britannicaa. Tai sitten tietenkin kirjasto voidaan koristella siten, että hankitaan kirjahyllyt täyteen samaa kirjaa eli yleensä Raamattuja. Poikkeus säännöistä ovat virkaan kuuluvat kirjastot, joissa saattaa olla hyllymetreittäin Raamattuja tai tietosanakirjoja, tai joku ikiaikaisen yliopiston kirjasto, jossa on hyllymetreittäin viktoriaanisia tietokirjoja, joita sinne on museoitu johonkin muuhun kuin opiskelukäyttöön.

Vanhemmat tietosanakirjat saattavat olla vaarallisia siksi, että niissä ei eläinten kohdalla ole puhuttu niiden myrkyllisyydestä, eli esimerkiksi sitä ei koskaan edes ole muistettu mainita, että eräs käärme nimeltään Efa tai pyramidikyy on hyvän vaarallinen käärme, koska tietosanakirjan kirjoittaja ei ole ajatellut että länsimainen ihminen koskaan kohtaa tätä käärmettä, jonka puremaan kuolee vuodessa noin 72 000 ihmistä. Nykyään kun kaukomatkat ovat yleistyneet, niin sitten seurauksena on tullut eteen sellainen tilanne, että myös länsimaiset ihmiset ovat kohdanneet tuon pienen kyykäärmeen, joka saattaa muistuttaa todella paljon meidän omaa kyytämme.

Myöskääm sitä ei koskaan olla ajateltu, että joku käärme puraisee jotain turistia, joka on huonossa fyysisessä kunnossa. Yleensä se länsimainen henkilö, joka ennen kohtasi käärmeitä oli joku ammattisotilas tai antropologi, joka tiesi heti mitä pitää tehdä, sekä omasi hyvän fyysisen kunnon, kun taas normaali turisti ei tuossa tilanteessa ehkä osaisi toimia oikein. Ja samoin nuo vanhat tietosanakirjat saattavat pitää sisällään esimerkiksi räjähdysaineiden valmistus reseptejä, jotka ovat äärimmäisen vaarallisia ajattelemattoman ihmisen käsissä.

Jos kirjastossa on hyllymetreittäin kirjoja, joiden päällä on pölyä, mutta yhdessä kirjassa ei tuota pölynukkaa ole, niin silloin tuossa kirjassa on jotain mielenkiintoista. Varsinkin se tekee kirjasta mielenkiintoisen, jos se on kirjoitettu joskus viktoriaaniseen aikaan, mutta sitä tutkii tai sormeilee lähinnä nuoriso. Erityisen mielenkiintoisia ovat nimen omaan vanhat tietosanakirjat, joita lukee nuoriso, koska niissä saattaa olla sisältöä, mikä kiinnostaa vääriä ihmisiä. Ja tuolloin sen sisältöä olisi hyvä vähän silmäillä, koska sieltä saattaa löytyä jotain sellaista, mikä voi räjähtää vasten kasvoja. Jos kirjaa luetaan kirjastoissa paljon, mutta sillä on vähän lainaustapahtumia, niin silloin siinä on jotain hyvin merkillistä, ellei sitten kyseessä ole sanakirja. Eli onko se niin tyylikästä luettavaa, että tuo kirja kannattaa ostaa kaupasta omaksi, varsinkin silloin jos eletään Internetin aikaa, jolloin tietoa saa helposti netistä.

Comments

Popular posts from this blog

The hydrogen-burning supernovas are interesting models.

"Researchers discovered a significant magnesium anomaly in a meteorite’s dust particle, challenging current astrophysical models and suggesting new insights into hydrogen-burning supernovas. (Artist’s concept.)Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, Rare Dust Particle From Ancient Extraterrestrial Meteorite Challenges Astrophysical Models) If the star is too heavy when its fusion reaction starts, it can detonate just at that moment, when its fusion starts. If the collapsing nebula is heavy enough, it can form a black hole straight from the nebula. But if the nebula's gravity is too heavy to  form  the blue giant or too  small  it can collapse  straight  into a black hole . If  the forming star is a little bit larger than the blue supergiants. It can explode immediately when the fusion starts.    The theory of hydrogen-burning supernovas consists  model  of the giant stars that explode immediately after their fusion starts. When the...

The ancient galaxy mirrors the Milky Way.

"This image shows the galaxy REBELS-25 as seen by the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), overlaid on an infrared image of other stars and galaxies. The infrared image was taken by ESO’s Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA). In a recent study, researchers found evidence that REBELS-25 is a strongly rotating disc galaxy existing only 700 million years after the Big Bang. This makes it the most distant and earliest known Milky Way-like galaxy found to date. Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/L. Rowland et al./ESO/J. Dunlop et al. Ack.: CASU, CALET" (ScitechDaily, Astronomers Baffled by Ancient Galaxy That Mirrors Modern Milky Way) Researchers found the youngest Milky Way-type galaxy. The distance to the galaxy is enormous. And the light that comes from that galaxy named REBELS-25 comes from the Universe that is only 700 million years old. The distance to that galaxy is enormous about 236 billion light years. And that means it's a very dista...

Transcendence, or the ability to transcendent thinking may grow in teen's brains.

   "New research has discovered that transcendent thinking, which involves analyzing the broader implications of situations, can foster brain growth in adolescents. This form of thinking enhances brain network coordination, impacting developmental milestones and future life satisfaction. The study emphasizes the need for education that encourages deep, reflective thought, underscoring the critical role of adolescents in their own brain development". (ScitechDaily, Scientists Discover That “Transcendent” Thinking May Grow Teens’ Brains) "Scientists at  USC Rossier School of Education’s Center for Affective Neuroscience, Development, Learning and Education (CANDLE) have discovered that adolescents who grapple with the bigger meaning of social situations experience greater brain growth, which predicts stronger identity development and life satisfaction years later". (ScitechDaily, Scientists Discover That “Transcendent” Thinking May Grow Teens’ Brains) The transcendenc...