Wednesday, December 14, 2016

Sherlock Holmes ja "Punatukkaisten säätiö" (The Red-Headed league (sananmukaisesti käännettynä Punatukkainen liiga))


Eräässä Sherlock Holmesin tarinoissa julkaistussa novellissa esitellään outo säätiö, joka on suunnattu punatukkaisille henkilöille. Tuossa säätiössä sitten on sellainen aspekti, että kuuluisa rikollinen "Professori Moriarty" aikoo käyttää sitä peitteenä, kun hän aikoo ryöstää britannian keskuspankin holvit. Tuo tarina alkaa siitä, kun eräs "Mr. Wilson" etsiytyy Holmesin luokse, ja kertoo tuolle suurelle salapoliisille siitä, kun hänen piti kopioida Encyclopedia Britannica käsin tuolle suurelle säätiölle, joka ilmeisesti on tarkoitettu ajamaan punatukkaisten ihmisten oikeuksia.

Kyseisen kirjan nimi The Red-Headed league (Punatukkainen liiga) on jostain kumman syystä suomennettu punatukkaisten säätiöksi, joka olisi englanniksi "The foundation for redheaded people" (tai "men", jos säätiö oli viktoriaaniseen tyyliin tarkoitettu vain miehille). Kun mietitään sitä, mikä tuossa säätiössä on niin silmiinpistävää, on juuri sellainen asia, että yleensä mikään rasistinen järjestö ei koskaan syrji ketään hiusten värin takia, tai en ole koskaan kuullut, että punahiuksisia henkilöitä syrjitään heidän hiusten värin takia. Ja ehkä tuo Conan-Doylen kirjoittama tarina olisi jäänyt hieman taka-alalle, koska siinä on niin erilainen juoni kuin monissa muissa "Sherlock Holmesin tarinoissa", joissa on rikoksena murha.

Tuo tarinan juoni joka paljastuu vasta novellin lopulla on sellainen, että tuo britannian alamaailman kuningas sitten aikoo kaivaa tunnelin vastakkaisesta talosta suoraan britannian keskuspankin holviin, ja räjäyttää nuo seinät, ja kantaa kullan pois. Tai niin hän saattoi muille väittää tekevänsä, mutta kuitenkin voidaan ajatella, että tuota miestä ehkä olisi enemmänkin kiinnostanut tuohon holviin kätketyt osakekirjat, joista hän olisi sitten saanut selville ne yhtiöt, joita esimerkiksi britannian laivasto oli käyttänyt tilatessaan koneita sekä muita asioita, jotka kuuluvat sota-aluksiin sekä tekevät niistä tehokkaita. Ehkä Conan-Doyle kuitenkin halusi romaanissaan esittää sellaista, että hänen keksimänsä "Moriarty"-niminen konna olisi ehkä ollut enemmänkin Saksan tiedustelun agentti

Tuolloin kyseisen kirjan kirjoittamisen aikaan oli saksan laivaston rakennusohjelma alkanut, ja tuo verraten uusi valtio oli sitten alkanut myös hankkia uusia siirtomaita itselleen, joten tietenkin heitä kiinnostivat brittien laivaston salaisuudet, kuten tuolloin uudenmallinen kolmipaisuntahöyrykoneet sekä turbiinit, joilla uusia taistelulaivoja ajateltiin kuljettaa pitkin maailman meriä, ja tietenkin saksan tiedustelu halusi nuo salaisuudet itselleen. Eli Conan-Doyle saattoi sitten ajatella tuota uutta voimatekijää kirjoittaessaan tuota kirjaansa tai novelliaan. Mutta kun ajatellaan esimerkiksi tuota "Punatukkaisten säätiön" nimeä, niin siinä ei ehkä aivan tarkasti oltu ajateltu sitä, että termi "punatukkainen" tarkoittaa oikeastaan sellaista kuin "toisinajattelija", joka saattaa tarkoittaa sitä, että jossain noista laivoista oli ehkä kehitteillä sellainen voimanlaite, joka ei veisi niin paljoa polttoainetta.

Tuo ratkaisu perustui tarinan mukaan siihen, että laivaan kiinnitetään pystytuulimylly, jolla sitten käytetään generaattoreita, joilla pyöritetään induktiomoottoreita, joita Nicola Tesla kehitteli tuolloin 1800-luvun lopulla. Jos laiva voisi käyttää tuollaista pystytuulimyllyä siihen, että se tuottaa osan sähkövirrasta, mitä tarvitaan pottomoottorin ja sähkömoottorin yhdistelmän käyttämiseen, niin alus selviää silloin paljon pienemmällä polttoaineen kulutuksella. Tuo polttomoottorin sekä sähkömoottorin yhdistelmä on diesel-sähköisen järjestelmän toinen nimi, ja se toimii siten, että ensin polttomoottori pyörittää generaattoria, jolla annetaan tehoa sähkömoottorille.

Sähkömoottori sitten pyörittää aluksen potkuria, ja jos tuo moottori saa osan tarvitsemastaan energiasta jostain muualta kuin laivan koneista, niin silloin laiva voi ajaa hiukan pidempään samalla tankkauksella. Ja Tesla kehitteli omaa moottoriaan 1880-luvulla. Tuolloin jo käsitettiin että sillä voitiin rakentaa pieniä sota-aluksia, jotka olisivat turvallisempia kuin varsinaista turbiinia käyttävät sota-alukset, ja kun noihin uusiin aluksiin liitettiin insinööri Whiteheadin kehittelemä torpedo, niin silloin niistä tulisi vielä tehokkaampia kuin taistelulaivoista. Ja jos torpedoon liitettiin akku sekä sähkömoottori, niin se ei nostaisi pintaan kuplavanoja, jotka paljastavat torpedon liikkumisen. Samoin akulla varustettu sähkömoottorikäyttöinen torpedo on turvallisempi kuin normaalia vetyperoksidia käyttävä malli.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Christmas is here.

Christmas is here. Now it is Christmas night. The night should be the celebration of mercy. But sometimes that thing causes trauma. Christma...