Skip to main content

Kun kaverilla on niin itselläkin pitää sellainen olla.. se on markkinoinnin perusajatus



Yllä olevassa kuvassa on kolmikerroksiseen taloon asennettu hissit jälkiasennuksena, ja tämä asennus sitten varmasti saa aikaan keskustelua myös naapuritaloyhtiöiden hallituksissa sekä yhtiökokouksissa. Vaikka yhteen aikaan oli taloyhtiöillä ikään kuin tapana ”köyhäillä”, niin kuitenkin myös matalampiin taloihin ollaan asentamassa hissejä. Syy tähän köyhäilyyn oli aikoinaan, että tällaisen remontin pelättiin nostavan taloyhtiöiden vastikkeita, ja varsinkaan nuorilla ei ollut silloin aikoinaan halua tai varaa laittaa varallisuuttaan näihin taloyhtiöihin, joissa asutaan ikään kuin betonilaatikossa. Ennen oli sellainen asenne, että kerrostaloissa asuivat vain ihmiset, jotka olivat tulleet pääkaupunkiseudulle joko opiskelemaan tai hankkimaan rahaa, jotta saavat hankittua sen omakotitalon tai pääsivät jatkamaan vanhempiensa tiloille.
Liberty-alus

Kun tuollainen kerrostaloasumus miellettiin silloin aikoinaan ikään kuin ”väliaikaiseksi ratkaisuksi”, niin silloin 1970 ja -80-luvuilla ei oltu niin tarkkoja noiden talojen palvelutasosta. Siksi niistä tehtiin mahdollisimman halpoja, jotta nuorilla ihmisillä olisi varaa niitä osta, eikä nuoriso niin tarkka muutenkaan ole siitä, että onko talossa hissi. Näet nuorena ihminen liikkuu paljon enemmän kuin vanhana, ja kun ihminen on vasta aloittamassa työuraansa, niin silloin tietenkin on rahaa vähemmän käytössä, kuin henkilöillä jotka ovat olleet työelämässä kymmeniä vuosia, ja saaneet samalla myös asuntolainan maksettua. Yhteiskuntamme paradoksi on siinä, että kun ihminen on nuori, ja hän tarvitsee rahaa, niin sitä ei sitten ole juuri ollenkaan. Mutta sitten vanhana, kun ihminen on maksanut kaikki maksunsa kuten asuntolainat, ja hän ei enää jaksa lähteä ulkomaille, niin silloin rahaa kyllä on käytettävissä.

Kun rahaa on käytettävissä, niin silloin ei yhtiövastikkeen suuruuskaan merkitse niin paljon kuin ennen. Hissejä koskee samanlainen ajattelutapa, kuin muitakin tuotteita, eli ilmankin pärjätään, mutta ne ovat mukavia olla olemassa. Ja kun naapurillakin on, niin sitten tuota hissiä mennään katsomaan, mikä teitenkin lisää kiinnostusta tuohon urakkaan. Lopulta kun noita hissitilauksia tulee tarpeeksi, niin joku sitten taloyhtiön kokouksessa sanoo sen, että ”mitä varten kaikilla muilla on hissi, mutta meillä ei sitä ole?”. Kun muistellaan tuota iloista 80-lukua, niin itse muistan omassa taloyhtiössäni olleen äänestyksen, joka koski HTV:tä, niin silloin iloisesti tuohon päättävään yhtiökokoukseen sitten kävelytettiin jotain vanhempia mummoja, joiden mielestä noilta kanavilta tulee vain ohjelmaa, mikä turmelee meidän nuorisomme, ja silloin jäimme sitten ilman taivaskanavia. Nykyään kaikki on niin helppoa, kun käytössä on Internet.
Henry Ford
(1863-1947)

Siltä saa sitten jokainen katsoa, mitä itse sattuu haluamaan. Mutta kun puhutaan hisseistä taloyhtiöihin, niin tietenkin kotimaassamme on vahva osaaminen tällaisten välineiden rakentamisessa, ja jos halutaan soveltaa Henry Fordin kuolemattomia lausahduksia maamme Kone Oy:n tuotteisiin, niin silloin tietenkin voidaan sanoa, että ”on sama minkä hissin taloyhtiöt valitsevat, kunhan se vain on Kone Oy:n valmistama. Hissit nostavat asuntojen arvoa, ja tekevät sitten myös vanhusten elämän helpommaksi.

Ford oli mies, joka tiesi liukuhihnatyöstä kaiken. Tuo ”amerikkalaisen unelman” ilmentymä kehitti liukuhihnan kassan hihnasta, ja hänen ajatuksensa mukaan tuollaisen liukuvan rakennuslinjan avulla autotehdas voi valmistaa autoja jokaiselle amerikkalaiselle. Kuten tiedämme niin Henry Ford on mies, jossa kulminoituu amerikkalainen kapitalismi sekä myös yrittäjähenki. Hänen lauseitaan toistetaan kauppakorkeakouluissa kuin mantraa, ja tuota miestä pidetään nykyaikaisen tuotantotekniikan isänä, mutta mitalilla on kääntöpuolensa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Ford

 Liukuhihnatyö on hyvin yksitoikkoista, ja sen takia työläisen perehdyttämiseen menee vain muutamia minuutteja. Ja jos heillä on kädessään momenttiavain, niin silloin ei ruuveja sekä muttereita kiristetä koskaan liikaa. Jos joukko työläisiä kiristää ruuveja valmiiksi säädetyllä momenttiavaimella, niin silloin ei liukuhihnan toimintaan tarvitse puuttua ollenkaan, ja kukaan ei silloin kiristä ruuveja väärin eli liian tiukalle. Mutta tuollainen yksinkertainen työ, mihin annetaan nopea perehdytys tietenkin ajaa työväestön ahtaalle, koska jos työläinen kapinoi, niin hänet voidaan nopeasti korvata uudella. Mutta kuitenkin liukuhihna takaa tasalaatuisen tuotteen tulon markkinoille, ja kun ajatellaan vaikka sosialistisia maita, niin kuitenkin niissäkin on ainakin kaksi automerkkiä, joista sitten saa ihminen valita, kumman hän haluaa.
Henry John Kaiser
(1882-1967)

Eli toisin sanoen tarjolla olevasta ajoneuvokannasta sai sitten tuollainen sosialistinenkin työläinen rastia sen, mitä hän halusi ostaa. Ja kuten tiedämme niin myöhemmin Fordin tehtaan tuotantomenetelmät kopioitiin muihin autotehtaisiin. Samoin muitakin tuotteita kuin autoja alettiin valmistaa liukuhihnalla, ja tietenkin esimerkiksi Liberty-alukset valmistettiin sisämaassa olevissa tehtaissa tuotetuista elementeistä. Noita alkuperäisiä Liberty aluksia ei enää ole liikenteessä kuin yksi kappale, mutta  sitä varten kehitettyjä valmistusmenetelmiä käytetään edelleen moderneissa aluksissa sekä niiden osissa. Eli nykyään esimerkiksi Wärtsilän kehittämiä hyttimoduuleja valmistetaan  myös muille kuin omille aluksille, ja niitä myydään myös moniin muihin kohteisiin kuten Venäjän öljynporauslautoille.

Libertyn salaisuus on se, että tuo laiva valmistetaan standardoiduista osista, ja kun muitetaan että laiva rakennetaan keula- ja peräosan väliin, niin libertyaluksen pituus voidaan määrätä hyvin nopeasti siten, että telakalle ilmoitetaan montako ”liberty”-lohkoa laitetaan milloinkin laivojen keula- ja perälohkon väliin, jolloin voidaan valmistaa nopeasti moduloitava laiva niihin tarpeisiin, mitä asiakkaan ilmoittama vaatimusmäärittely vaatii. Eli myös laivan kansirakenteiden paikka voidaan määrätä nopeasti etukäteen.  Ja samaa libertyrunkoa voidaan varustaa useisiin eri tehtäviin, eli samasta laivasta voidaan tehdä rahtialus, tutkimusalus, loistoristeilijä, joukkojenkuljetusalus yms., ja tuota libertyalausta varten kehitettyä valmistus tekniikkaa käytetään muutettuna  nykyään lähes kaikilla telakoilla.

https://en.wikipedia.org/wiki/Liberty_ship

Tuon aluksen valmistusmenetelmien  toteutuksesta vastasi mies nimeltään Henry Kaiser. Hän oli avainasemassa myös Hooverin padon toteutuksessa, ja vaikka tuo mies ei ehkä ollut tiennyt mitään laivojen piirtämisestä, mutta elementtirakentamisessa tuo mies tiesi kaiken.  Mutta myös taloja rakennetaan periaatteessa liukuhihnan avulla. Henry Kaiser oli Fordille tuttu mies, koska hän oli amerikkalainen metallialan yrittäjä, ja amerikkalaisen industrialismin isä, joka tietenkin toimitti metallia kaikille Detroitin autotehtaille. Hän oli ikään kuin takapiruna monissa muissakin projekteissa, jotka liittyivät lentokoneisiin tai muihin korkean teknologian massatuotanto tuotteisiin, jotka valmistettiin metallista


https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_J._Kaiser


Jos käytetään standardisoituja elementtejä, niin silloin voidaan talo valmistaa niin, että rakennustyömaalla vain noita elementtejä sitten laitetaan paikoilleen kuin legopalikoita, temppu perustuu siihen, että jokainen rakennuselementti on muodoltaan kuin mikropiiri, ja kun niitä valmistetaan, niin elementtien harjateräspiikit sitten sovitetaan koloihin niin, että nuo hampaat menevät toisten elementtien sisään limittäin. Näin talo voidaan tehdä periaatteessa etukäteen valmiiksi, ja sitten elementit vain viedään työmaalle.

marxjatalous.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The hydrogen-burning supernovas are interesting models.

"Researchers discovered a significant magnesium anomaly in a meteorite’s dust particle, challenging current astrophysical models and suggesting new insights into hydrogen-burning supernovas. (Artist’s concept.)Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, Rare Dust Particle From Ancient Extraterrestrial Meteorite Challenges Astrophysical Models) If the star is too heavy when its fusion reaction starts, it can detonate just at that moment, when its fusion starts. If the collapsing nebula is heavy enough, it can form a black hole straight from the nebula. But if the nebula's gravity is too heavy to  form  the blue giant or too  small  it can collapse  straight  into a black hole . If  the forming star is a little bit larger than the blue supergiants. It can explode immediately when the fusion starts.    The theory of hydrogen-burning supernovas consists  model  of the giant stars that explode immediately after their fusion starts. When the...

The ancient galaxy mirrors the Milky Way.

"This image shows the galaxy REBELS-25 as seen by the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), overlaid on an infrared image of other stars and galaxies. The infrared image was taken by ESO’s Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA). In a recent study, researchers found evidence that REBELS-25 is a strongly rotating disc galaxy existing only 700 million years after the Big Bang. This makes it the most distant and earliest known Milky Way-like galaxy found to date. Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/L. Rowland et al./ESO/J. Dunlop et al. Ack.: CASU, CALET" (ScitechDaily, Astronomers Baffled by Ancient Galaxy That Mirrors Modern Milky Way) Researchers found the youngest Milky Way-type galaxy. The distance to the galaxy is enormous. And the light that comes from that galaxy named REBELS-25 comes from the Universe that is only 700 million years old. The distance to that galaxy is enormous about 236 billion light years. And that means it's a very dista...

Transcendence, or the ability to transcendent thinking may grow in teen's brains.

   "New research has discovered that transcendent thinking, which involves analyzing the broader implications of situations, can foster brain growth in adolescents. This form of thinking enhances brain network coordination, impacting developmental milestones and future life satisfaction. The study emphasizes the need for education that encourages deep, reflective thought, underscoring the critical role of adolescents in their own brain development". (ScitechDaily, Scientists Discover That “Transcendent” Thinking May Grow Teens’ Brains) "Scientists at  USC Rossier School of Education’s Center for Affective Neuroscience, Development, Learning and Education (CANDLE) have discovered that adolescents who grapple with the bigger meaning of social situations experience greater brain growth, which predicts stronger identity development and life satisfaction years later". (ScitechDaily, Scientists Discover That “Transcendent” Thinking May Grow Teens’ Brains) The transcendenc...