Kun puhutaan siitä, että USA on jotenkin muuttamassa linjaansa suhteessaan naapurimaihin, tai kansainväliseen toimintaan, niin pitää muistaa sellainen asia, että tuo maa on tässä viime aikoina ilmeisesti omastakin mielestään saanut sotia tarpeeksi, ja kuten varmaan arvaatte, niin siellä on paljon myös omia ongelmia, sekä sosiaalisella että taloudellisella puolella. Ja tietenkin nuo ongelmat ovat amerikkalaisille läheisempiä kuin se, mitä tapahtuu jossain kaukana toisella puolen maailmaa.
Se että Trumpin mielestä USA ei enää ole maailman johtava supervalta varmaan aiheuttaa ongelmia myös kaikille muille tuon valtion johtoon päässeille henkilöille. Venäjän sekä myös Kiinan, Pakistanin sekä Intian nousu maailman johtavien valtioiden joukkoon on tietenkin tuonut paineita myös Trumpia kohtaan. Ja varmasti esimerkiksi myös Piilaaksossa on havahduttu siihen, että maailman nopein supertietokone ei enää ole USA:ssa vaan Kiinassa, ja samoin en itse kyllä usko, että tuon maan sotatekniset tuotteet ovat niitä asioita, mistä se haluaa olla tunnettu maailmalla. Näet on vähän noloa, jos valtio ei muuta kuin aseita osaa tehdä, ja esimerkiksi avaruussukkulan vanhentuminen käsiin sai varmasti vipinää monissa piireissä, että pitäisikö USA:n hiukan korjata näkemyksiään esimerkiksi tuotekehityksestä.
Vaikka USA oli joskus 2001 maailman johtava supervalta, niin se ei pystynyt laskemaan sitä, että sen johtoasemaa alettiin sitten nopeasti kuroa umpeen juuri Kiinan ja Intian sekä Pakistanin toimesta, jotka ottivat käyttöön uuden innovatiivisemman suunnitelumallin sekä aseiden että muiden välineiden kuten kännyköiden kehittämisessä. Ja nuo maat sitten saivat USA:n kiinni esimerkiksi kännyköiden valmistuksessa, ja nyt sitten Samsung taitaa olla edelleen kärjessä, mutta Huawei ja muut idän merkit seuraavat perässä. Ja tietenkin myös sellaiset asiat muistuvat mieleeni kuten Datsun sekä muut Idän ihmeet, jotka aikoinaan murskasivat USA:n johtoaseman autojen valmistajana. Vaikka Detroitin teräs oli kovaa ja laadukasta tavaraa, niin uudet innovatiivisemmat tavat rakentaa autoja sitten tekivät muskeliautoista historiaa. Japanilaiset alkoivat suunnitellaja rakentaa autoja, jotka olivat kokonaisuuksia, eli niiden teho-painosuhde oli oikeanlainen. Ja siksi nuo pienillä moottoreilla varutetut nopeat Datsun ja Mitsubishi sitten veivät johtavan aseman Detroitin merkeiltä. Niiden kulutus oli vähäisempää ja kori pienempi kuin USA-autoissa.
Mutta kun puhutaan "idän ihmeestä", niin silloin tietenkin tulee mieleen nimen omaan Samsung, joka löi Nokian laudalta,ja joka toimii periaatteessa "avoimen lähdekoodin" ratkaisujen päällä. Idän tuotantoyhtiöt panostivat Android-alustaan, jolla sitten saatiin useita eri laitteita linkitettyä toisiinsa, ja silloin tietenkin tuli mahdolliseksi se, että toisella puolen maailmaa olevat käyttäjät voivat kommunikoida toistensa kanssa noiden tilien kautta, ilman että kukaan näkee mitään. Syy miksi nimenomaan itäpuhelimet ovat menestyneet johtuu kuitenkin siitä, että niitä on osattu markkinoida oikein. Ja koska niiden käyttöalusta on avoimen koodin ratkaisu, niin silloin tietenkin ohjelmien eli sovellusten tekeminen tuolle alustalle on suuremman joukon käsissä. Ja tämä tietenkin saa aikaan sen, että niille on erittäin monipuolisia lisukkeita tarjolla.
Ja jos tuotekehitys jää junnaamaan paikoilleen, kuten esimerkiksi USA:n autoteollisuudessa tapahtui 1970-luvun öljykriisin aikaan, niin saattaa olla niin, että USA:n elektroniikkateollisuus kokee saman kohtalon kuin Detroitin autotehtaat ovat kokeneet. Ja jos yhteiskunta ilmoittaa, että se ei enää halua uusia yrittäjiä tuohon maahan, niin kyllä sen teollisuuden saa vähemmälläkin ajettua alas, koska kukaan ei tule sitten yrittämään tai kehittämään uutta maahan, joka rakentaa vain korkeampia aitoja.
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/trumpin-puhe-koettiin-uhkaavana-mtv-n-asiantuntija-ja-kirjeenvaihtajat-analysoivat-valtaannousun-vaikutukset/6272908
https://www.facebook.com/Kimmo-Huosionmaa-438303206559948/
Comments
Post a Comment