Skip to main content

Elokuvissa tarjotaan karmaisevaa kuvaa siitä, mitä geenitekniikka sekä robotiikka voivat tuoda tullessaan


“Blade Runner” tarjoaa todella karmaisevan kuvan siitä, mitä esimerkiksi biotekniikka sekä robotiikka voivat tehdä yksittäisille ihmisille tai koko ihmiskunnalle. Siinä esitellään malli, missä ihmisestä tehdään geneettisesti täysin häntä itseään vastaava kopio, ja sitten tuon kloonin aivojen paikalle asetetaan sellainen mikropiiri, millä joku toinen henkilö voi ohjata häntä. Tuo ruumiin kopioiminen tapahtuisi tällaisessa dystooppisessa painajaisessa kloonaamalla ihminen siten, että ensin tehdään ruumis, mikä sitten infektoidaan keinotekoisella viruksella, missä on tuon henkilön DNA, mikä halutaan kloonata. Sen jälkeen tuon henkilöiden aivokudos tuhotaan, jotta tuo ruumis voidaan ottaa haltuun.


Vaikka tällainen asia on olemassa vasta sellaisissa SciFi-fantasioissa, missä ihmistä hallitaan jollainen sellaisilla välineillä, jotka tekevät hänestä systeemin orjan. Tai jos oikein todellista tieteisfantasiaa ruvetaan kehittämään, niin jollain superkovalla johtajalla voisi olla komennossaan kaksi valtiota, jotka ovat kuin yö ja päivä, eli toinen on normaali valtio, jossa elää normaaleja ihmisiä. Toinen taas voisi olla valtava sotilasleiri, missä eletään kuin jossain tarujen Spartassa, missä ihmistä koulutettiin jo lapsesta pitäen tottelemaan ja olemaan kova taistelija.

Spartassa sotilaan koulutus kävi aina heloottivaiheen läpi, jossa hänen lihaksensa kasvatettiin niin, että hän sitten kykeni käyttämään aseita ja kantamaan kilpiä, ja jos hänen kykynsä  riittivät, niin hän saattoi sitten kohota jopa filosofiksi asti. Platonin rakentamaa asetelmaa ihannevaltiosta, missä alinna olivat orjat tai helootit, keskivaiheella sotilaat sekä ylinnä filosofit voitiin pitää myös koulutus-asetelmana, missä sitten ihmisen matka yhteiskunnan huipulle kulki sotapalveluksen kautta, mutta kuitenkin se varmasti imarteli juuri sotilaita. Siinä sotilaat saivat komentaa helootteja, ja sitten he itse voivat syyttää vääristä komennoista noita filosofeja, jotka eivät olleet tehtäviensä tasalla. Kuitenkin voidaan sanoa, että ihminen joka ei koskaan ole ollut orja ei tiedä mitä vapaus tarkoittaa. Eli ihminen kasvaa vapauteen orjuuden kautta.


Tuon kauhukuvan missä jokaisella ihmisellä, olisi sitten kaksoisolento voisi joku ihminen keksiä mielessään, ja itseasiassa se sitten on toteutettu elokuvan keinoin jossain Schwarzeneggerin elokuvassa. Kuitenkin tulevaisuudessa voi eteen tulla sellainen globalisaation malli, missä jonkun valtion johtaja vaihdetaan esimerkiksi juuri tällaiseen biorobottiin, joka sitten esittää häntä televisiossa, mutta tällainen asia voidaan varmasti eliminoida sillä, että valtion johtoa vaihdetaan tietyn ajan välein.


Mutta kun asiaa tarkemmin ajatellaan, niin tietenkin tuollainen dystooppinen hallitus voisi rakentaa jokaisesta kansalaisestaan kloonin, jolla hänet voidaan korvata, jos hän puhuu jotain päättäjiä vastaan. Tuollainen painajainen olisi mahdollista toteuttaa jo nykytekniikalla, eli kun ihmisen sikiö hedelmöittyy, niin se jaettaisiin saman tien, jotta tuollainen klooni olisi mahdollista kasvattaa samanaikaisesti kuin alkuperäinen ihminen kasvatetaan, ja jos tuota kloonia tarvitaan, niin se sitten otetaan käyttöön tuolta elatus-säiliöstä.


Tuollainen asia varmaan on tulevaisuudessakin pelkkää kuvitelmaa, mutta kuitenkin se sitten varmaan olisi jonkun Kim Jong Unin mieleen. Kun puhutaan siitä, mitä varten globalisaatio on alunperin luotu, niin voidaan sanoa, että globalisaatio on luotu totalitarismia vastaan, mutta kuitenkin jos jossain sitten joku päättää ryhtyä käyttämään  totalitarismiin globalisoitua järjestelmää, niin silloin on leikki kaukana. Ennen ei ollut esimerkiksi erilaisia suuria sairaanhoitopiirejä kuin nykyään, joten tuolloin oli helppoa välttää lääkäreitä, joista ei potilas sattunut pitämään. Mutta kun nykyään käytetään suuria piirejä, niin silloin tietenkin myös tuollaisen lääkärin välttely on vaikeaa. Toki se tekee esimerkiksi hoitojen suunnittelusta helpomman, ja takaa sen jatkuvuuden.


Se tietenkin helpottaa kaikkia mahdollisia toimintoja, mutta tuon mallin suunnittelija ei koskaan ole ajatellut sellaista tilannetta, missä sitten lääkäri käyttää asemaansa väärin, ja pakottaa potilastaan sellaisiin asioihin, mitä hän ei halua tehdä. Tuo “joku tilanne” voisi olla esimerkiksi lääkityksellä kiristäminen mihin liittyy potilaan omaisuuden siirtämistä omiin tai puolison nimiin, tai sitä että lääkäri käyttäytyy potilasta kohtaan jotenkin huonosti. Ennen tämä asia voitiin hoitaa potilaan taholta siten, että tuo potilas vain siirtyi toisen terveyskeskuksen asiakkaaksi, mutta nykyään suurpiirien aikaan tuo lääkäri saattaa siirtää hänet taas omaksi potilaakseen, ja tuolloin ei tarvinnut asiasta tehdä ilmoituksia. En toki tiedä että onko noita tapauksia oikeasti sitten tapahtunut, mutta suuret sairaanhoitopiirit mahdollistavat tällaisen toiminnan ainakin teoreettisella tasolla.


Kun puhutaan globaalissa maailmassa tapahtuvasta totalitaristisesta toiminnasta, niin ennen sitten oli oikeastaan helpompaa olla esimerkiksi työnjohdon kanssa eri mieltä, ja jos sattui potkut tulemaan, niin silloin riitti vain se että “henkilö muutti Ruotsiin”, mutta globaalissa maailmassa saattaa edessä olla tilanne, jossa tuo konflikti onkin päätynyt tämän kotimaisen yhtiön Ruotsissa sijaitsevan haarakonttorin tietokoneille, ja siitä sitten on mukava lukea sitä, että tuolla työnhakijalla on ollut konflikti tuossa edellisessä työpaikassaan, ja se sitten on annettu tuolle työvoimapalvelulle tietoon.


Ja tietenkin se että tässä painajaisessa sitten on tilanne sellainen, että tuo Suomalainen konserni käyttää useita eri työvoimapalveluita eri henkilöstöryhmien rekrytoimiseen, jolloin se saa ikään kuin globaalisti valita työntekijöitä, ja luukuttaa heidän tietojaan ympäriinsä. Kun tämä äskeinen malli siirretään valtiolliseen maailmaan, niin silloin tietenkin voidaan kysyä, että mitä jos EU:ssa astuu voimaan laki, jonka mukaan jossain maassa annettu etsintäkuulutus olisi automaattisesti voimassa myös muualla EU:ssa. Tuo asia varmasti helpottaisi myös viranhoitoa, mutta silloin ei ajatella ollenkaan tilannetta, missä joku ihminen joutuu yksittäisen poliisin vainoamaksi, eli hänestä tehdään poliisien silmätikku jostain mitättömästä syystä, joka voi olla esimerkiksi konstaapelin varpaille astuminen.


Vaikka tuo yhtiö sitten olisi noudattavinaan lakia, joka kieltää esimerkiksi terveystietojen tai tällaisten konflikti tapausten rekisteröinnin, niin mikään ei sitten kiellä käyttämästä työntekijöistä numerosarjoja, ja esimerkiksi numero “9” työntekijän tunnuksessa voisi merkitä konfliktia tai hankalaa työntekijää, mikä voisi tarkoittaa AY-aktiivia tai jotain aktivistia, joka on käynyt hankalaksi työnjohtajia vastaan, ja tuolloin tietenkään ainakaan dystooppisissa elokuvissa ei työpaikkaa varmaan anneta. Kun puhutaan robottien käytöstä yhtään missään tehtävissä, niin juuri vähän aikaa sitten esimerkiksi eräs Pentagonin kenraali varoitti siitä, että joku taistelurobotti voi riistäytyä hallinnasta ja surmata ihmisiä.


Tuo kyseinen kenraali sattui vain  unohtamaan sellaisen asian, että kaikki maailman robotit voidaan muuttaa taisteluroboteiksi, kun niiden ohjelmistot vain vaihdetaan, joten jos joku sitten vaihtaa esimerkiksi normaalin hitsausrobotin ohjelmiston sotilasrobottien ohjelmiin, niin silloin seurauksena on pienimuotoinen katastrofi, koska avoimesti taistelukäyttöön tarkoitetun sotilastekniikan kohdalla vahinkoja pienentää se, että tuolloin laitteen tiedetään olevan ase, kun taas kukaan normaalia työtä tekevä ei varmaan oikeassa elämässä edes vakavissaan  oleta hitsausrobotin hyökkäävän itsensä päälle, koska sitä tapahtuu vain elokuvissa. Kuitenkin voidaan ajatella sellaista tilannetta, että joku yksityisen tehtaanjohtaja sitten vaientaa liikaa puhuvia työntekijöitään tuollaisten robottisalamurhaajien avulla

Comments

Popular posts from this blog

The hydrogen-burning supernovas are interesting models.

"Researchers discovered a significant magnesium anomaly in a meteorite’s dust particle, challenging current astrophysical models and suggesting new insights into hydrogen-burning supernovas. (Artist’s concept.)Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, Rare Dust Particle From Ancient Extraterrestrial Meteorite Challenges Astrophysical Models) If the star is too heavy when its fusion reaction starts, it can detonate just at that moment, when its fusion starts. If the collapsing nebula is heavy enough, it can form a black hole straight from the nebula. But if the nebula's gravity is too heavy to  form  the blue giant or too  small  it can collapse  straight  into a black hole . If  the forming star is a little bit larger than the blue supergiants. It can explode immediately when the fusion starts.    The theory of hydrogen-burning supernovas consists  model  of the giant stars that explode immediately after their fusion starts. When the interstellar nebula  falls  it can form

The ancient galaxy mirrors the Milky Way.

"This image shows the galaxy REBELS-25 as seen by the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), overlaid on an infrared image of other stars and galaxies. The infrared image was taken by ESO’s Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA). In a recent study, researchers found evidence that REBELS-25 is a strongly rotating disc galaxy existing only 700 million years after the Big Bang. This makes it the most distant and earliest known Milky Way-like galaxy found to date. Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/L. Rowland et al./ESO/J. Dunlop et al. Ack.: CASU, CALET" (ScitechDaily, Astronomers Baffled by Ancient Galaxy That Mirrors Modern Milky Way) Researchers found the youngest Milky Way-type galaxy. The distance to the galaxy is enormous. And the light that comes from that galaxy named REBELS-25 comes from the Universe that is only 700 million years old. The distance to that galaxy is enormous about 236 billion light years. And that means it's a very dista

Transcendence, or the ability to transcendent thinking may grow in teen's brains.

   "New research has discovered that transcendent thinking, which involves analyzing the broader implications of situations, can foster brain growth in adolescents. This form of thinking enhances brain network coordination, impacting developmental milestones and future life satisfaction. The study emphasizes the need for education that encourages deep, reflective thought, underscoring the critical role of adolescents in their own brain development". (ScitechDaily, Scientists Discover That “Transcendent” Thinking May Grow Teens’ Brains) "Scientists at  USC Rossier School of Education’s Center for Affective Neuroscience, Development, Learning and Education (CANDLE) have discovered that adolescents who grapple with the bigger meaning of social situations experience greater brain growth, which predicts stronger identity development and life satisfaction years later". (ScitechDaily, Scientists Discover That “Transcendent” Thinking May Grow Teens’ Brains) The transcendenc