Pohjois-Korea on laukaissut mannertenvälisen ohjuksen, mikä tietenkin lisää jännitystä tuolla alueella, ja siihen on tietenkin vastattu länsimaiden taholla suorittamalla omia ABM-ohjuskokeita. Kuitenkin voidaan sanoa, että Pohjois-Korean rakentamat ICBM-ohjukset ovat asia, mikä takuulla palvelee USA:n asetekniikan kehitystä enemmän kuin mikään muu asia maailmassa. Jos mannertenvälisiä ohjuksia pitää hallussaan valtio, jonka johto osoittaa jatkuvasti arvaamatonta käytöstä, niin silloin tietenkin kaiken maailman laseriin perustuvat ABM-aseet ja ratatykit saavat rahoitusta.
Syy miksi tuota jälkimmäistä asetta on alettu kehittää Pentagonin johdolla, on se että tuon aseen tulinopeus voidaan kohottaa valtavan suureksi verrattuna perinteisiin tykkeihin. Ratatykki on siis laite, joka kiihdyttää ammustaa magneettisen Gaussin radan avulla, ja sen takia tuon konseptin ympärille voidaan rakentaa esimerkiksi 230-millimetrin järeä kanuuna, mikä kykenee ampumaan kranaatteja samalla nopeudella kuin 20mm. Vulcan tykki.
https://www.youtube.com/watch?v=9PItPL7EZEc
Tuollaisen elektromagneettisen aseen etu muihin tykkeihin nähden on se, että niiden putkea ei tarvitse jokaisen laukauksen jälkeen puhdistaa, ja koska paineen nousua tykin lukossa ei tapahdu, niin silloin aseen rakenteesta voidaan tehdä kevyempi. Ja koska ratykissä ei ole rekyyliä, niin sen alusta voi olla hyvin keveä. Ratatykin kaltaista elektromagneettiseen kiihdytykseen perustuvaa asetta koskee kuitenkin sellainen rajoitus, että se vaatii melko paljon sähkövirtaa voidakseen kiihdyttää ammuksen siihen nopeuteen, missä se sitten kykenee lentämään 180 kilometriä. Tuon takia tätä asetta kehitetään nimenomaan laivaston toimesta, koska isossa sotalaivassa on sähkövoimaa todella paljon, ja siellä tämä ratkaisu voi sitten myös toimia.
Ratatykin suuri lähtönopeus tietenkin saa sen laukaisemaan ammuksia yli 180 kilometrin päähän, mutta uskoisin että sen tarkoitus on lähinnä korvata perinteinen konetykki välineellä, jolla olisi kyky tuhota sekä ilmamaaleja että vedessä ja maalla olevia panssaroituja kohteita, eli sitä ehkä on enemmänkin ajateltu käytettäväksi suorasuuntaustykkinä, jolla on suurempi käyttöalue kuin 20mm "Vulcan"-tykkiin perustuvalla CIWS (Close In Weapon System) järjestelmällä. Samanlaisia järjestelmiä suunnitellaan myös Saksassa sekä Ranskassa että Iso-Britanniassa, ja sitä ajatellaan käytettävän uuden sukupolven panssarivaunuissa sekä pienissä sota-aluksissa, joiden tykkien pitäisi pystyä tuhoamaan sekä ilma-että maamaaleja, koska nykyinen panssarihyökkäys on yleensä sellainen, että siinä käytetään samaan aikaan taisteluhelikoptereita, lentokoneita sekä erilaisia ohjuksia. Joten nykyaikaisen panssarivaunun pitää voida tulittaa kaikkia noita maaleja samaan aikaan.
Ratatykin suuri kantama johtuu siitä, että sen lähtönopeus on valtavan suuri, joten siitä voimme päätellä, että ehkä U.S Navy on ajatellut valmistaa esimerkiksi ohjusten torjuntaan tarkoitettua konetykkiä, eli eräänlaista "Super-Phalanx"-järjestelmää, jolla voidaan lentokoneiden sekä risteilyohjusten lisäksi ampua alas myös ballistisia ohjuksia ja tuhota isompia sotalaivoja. Tuollaista ratatykkiä on myös ajateltu joskus käytettäväksi siihen, että sitä pitkin ammutaan ohjuksia, joita kiihdytetään alkuksi magneetikentällä, mikä tietenkin lisää niiden kantamaa.
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/pohjois-korea-laukaisi-ohjuksen-japaninmereen-pentagon-kyseessa-mannertenvalinen-ohjus/6518516#gs.=hb9sZY
https://avoimenkoodinmaailma.blogspot.fi/
Comments
Post a Comment