Skip to main content

Myyrmannin pommi-iskusta 15 vuotta, ja aina välillä mietin, että olisiko se voitu estää?

Kaikki me teemme itse elämäämme
koskevat valinnat
Kimmo Huosionmaa

Kun ihminen on epätoivoinen, niin hän saattaa tehdä jotain sellaista, mitä ei kukaan odota. Niin kävi myös 15 vuotta sitten Myyrmannin kauppakeskuksessa, kun eräs nuori mies räjäytti siellä pommin, joka oli valmistettu kotitekoisesta räjähteestä. Tällaiset teot varmasti herättävät paljon huomiota, ja tämän takia olen sitä mieltä, että varsinkin alaikäisten lasten vanhempien pitäisi valvoa tarkemmin sitä, millaisilla kotisivuilla heidän jälkikasvunsa pyörii. Kun puhutaan alaikäisistä, niin heidän kohdallaan tuhoa aiheuttaa ymmärtämättömyys, eli he aikovat ehkä tehdä kotitekoisen pommin, joka osoittautuu oikeassa elämässä paljon tehokkaammaksi kuin mitä sen rakentajat tarkoittivat. Ja jos sellaisen haposta ja lannoitteesta tehdyn pommin räjäyttää väärässä paikassa, on tulos aivan varmasti todella kamala.


Eli muutamien haljenneiden tärykalvojen lisäksi voi tuollainen pommi aiheuttaa paitsi sirpaleita, niin myös laajempaa tuhoa, jos se räjäytetään esimerkiksi nestekaasusäiliöiden vieressä. Tässä en halua kuitenkaan puolustaa väkivaltaa, vaan kiinnittää huomiota siihen, että me kaikki valitsemme itse tavan, miten haluamme elää. Jos tuo tapa on yhteiskunnan kannalta väärä, niin se sitten vie ihmisen vankilaan tai ennenaikaiseen hautaan. Kaikkein vaarallisinta on se, että näitä kauheita tekoja tehneitä ihmisiä aletaan ihannoida. Vaikka häntä olisi koulussa kiusattu, niin tuolla henkilöllä ei olisi ollut mitään oikeutta tehdä pommi-iskuja. Kuitenkin puuttumalla kiusaamiseen sekä yksin jättämiseen voidaan tällaisia Myyrmannin kaltaisia tekoja ehkä ennaltaehkäistä.


Ja tämän takia myös sellaisista  asioista kuin siitä, miten vaarallisia asioita netissä näkee pitäisi voida puhua kouluissa sekä kotona. Jos ihminen ei ymmärrä mitä hän tekee, on hän vähintään yhtä vaarallinen, kuin mitä hän olisi tajutessaan tekonsa. Tuon takia olisi hyvä, jos lapsen ja nuoren netin käyttöä tarkkaillaan vanhempien toimesta, jotta jos siellä ruudulla alkaa pyöriä sellaisia asioita, joissa opetetaan räjähdysaineiden valmistamista, niin tuosta voidaan sitten keskustella lapsen, tämän vanhempien sekä poliisin kanssa. Kaikkein pahin asia tällaisessa toiminnassa on sensuuri, eli tuolloin kukaan ei saa tietää, jos tuollaisia räjähteiden valmistusohjeita jaetaan jossain, ja kaikki ihmiset eivät tietenkään koskaan noudata samoja sensuuria koskevia sääntöjä. Tuolloin sitten joku voi esimerkiksi koulussa jakaa printtejä, joissa opetetaan sellaisten hyvin vaarallisten aineiden valmistamista, joita terroristit käyttävät joka päivä.


On hyvä että tällaiset pommien tekoa suunnittelevat tahot saadaan selville, olivat he sitten alaikäisiä tai aikuisia, joiden tarkoitus on todella vahingoittaa muita. Samalla myös esimerkiksi psyykenlääkkeiden käyttöä pitää voida perustella potilaalle itselleen, niin että hän ymmärtää sen, että jos hän jättää lääkityksen omin päin, niin tulokset voivat olla kamalia. On olemassa ihmisiä jotka nostavat psykiatriset oireet pintaan aina tällaisten asioiden yhteydessä, mutta samalla heiltä on unohtunut sellainen asia, että mikään psyykenlääke tai psykiatrinen hoito ei vaikuta, jos lääkkeitä ei oteta tai teraputilla ei käydä, tai jos lääkkeitä otetaan väärällä tavalla. Mikään mielenterveystyössä käytettävä lääke ei ole suorastaan tarkoitettu mihinkään "rave"-käyttöön, vaan ne on otettava aina kuten on määrätty, tai sitten ihminen joutuu helposti psykoosiin.


Psykoosi on tila, missä todellisuudentaju on hämärtynyt, ja se sitten tarkoittaa sitä, että ihminen voi alkaa kuvitella asioita, joita ei ole olemassakaan. Mutta yleensä psykoottinen ihminen on myös hyvin lyhytjännitteinen, eli silloin mikään suunnitelmallinen teko onnistu. Joten yleensä tuollainen ihminen kohdataan lainvalvojien toimesta huitomassa kadulla puukolla, eikä tuollainen ihminen ryhdy valmistamaan pommeja tai muuttelemaan mitään aseita, koska heillä on eräänlainen äärimmäinen keskittymishäiriö, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa kyvyttömyyttä odottaa tai keskittyä mihinkään asiaan.


Nämä tilanteet kuitenkin aiheuttavat sen, että poliisi joutuu aina välillä turvautumaan kuolettavaan voimaan. Kuitenkin jos tuollainen psykoottinen ihminen kohtaa uhkailua sekä pelottelua, niin se tietenkin lisää mahdollisuutta siihen, että hän muuttuu vaaralliseksi. Ja samoin myös menneisyydessä koettu pahoinpitely voi lisätä alttiutta mennä psykoosiin. Se että ihmisen todellisuudentaju hämärtyy, tarkoittaa sitä että hän ei erota sitä, mikä on totta tai olemassa vain hänen omassa mielikuvituksessaan.Tuollainen tila varmasti kärjistää kaikkia ajateltavissa olevia asioita, ja psykoosin epäillään olevan monien vakavian ampumistapausten takana.


Psykoosin takana voi olla myös keskushermoston kasvain, joka aiheuttaa joissain tapauksissa vakavan ajattelutavan vääristymisen, ja tuollaisten kasvainten aiheuttamien psykoosien epäillään olevan noiden laskelmoitujen  massamurhien takana.  Ja jos ihminen jolla on aivokasvain kokee jotain yllyttämistä väkivaltaan  kuten sanat "do it" väärässä yhteydessä, niin silloin saattaa seurauksena olla hyvin vakava asia.


Se mikä kuitenkin altistaa psykoosiin on varmasti huumausaineiden kuten amfetamiinin käyttö, ja tuollainen huumeiden sekä niihin liittyvien asioiden aiheuttama psykoosi ei eroa mitenkään niin sanotusta "aidosta" psykoosista. Joidenkin tutkijoiden mielestä tämä tila on ihmismielen suojelumekanismi, joka on tehty puolustamaan ihmistä kun hän jossain savannilla kokee toistuvia hyökkäyksiä gorillojen sekä muiden petojen taholta. Mutta samalla voidaan sanoa, että PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) saa joissakin tapauksissa aikaan tilan, missä ihminen muuttuu väkivaltaiseksi. Tuon takia esimerkiksi sotaveteraaneja pitää auttaa kaikin tavoin, jotta mitään pahaa ei pääse tapahtumaan. Sama koskee myös kovissa tilanteissa ollutta poliisia, joka on joutunut tulituksen kohteeksi työssään.


Samoin koulukiusattujen tulisi saada oikeaa sekä aitoa tukea siihen, että he eivät syrjäydy tai että he eivät joudu yksin käymään asioita läpi, ja tuohon tukeen pitää sitten liittyä myös opiskelu sekä työelämä, jotta hän saisi jotain sellaista, mistä tuollainen lapsena sorrettu ihminen voisi olla ylpeä. Silloin hän alkaa kokea myös oman elämänsä arvokkaana, ja se on erittäin tärkeää. Nimittäin ihminen joka ei välitä itsestään ei voi muista välittää, ja kaikkein vaarallisin tilanne tulee eteen silloin kun ihminen haluaa kuolla mutta samalla myös kostaa yhteiskunnalle. Silloin edessä voi olla esimerkiksi vuoden 2001 World Trade Centerin terrori-iskun kaltainen tilanne, missä joku ohjaa koneen päin taloja. Tämän takia psykiatrin palveluiden pitäisi olla sellaisia, että sinne pääsee jokainen, joka kokee tarvetta keskustella tilanteestaan ilman pelkoa tulla leimatuksi.


Se että ihminen saa kortin psykiatrille, ei tarkoita sitä, että ongelma poistuu. Hänen pitää käyttää noita palveluita, mutta samalla pitäisi ajatella kokonaisuutta. Eli ihmiselle pitää antaa aihe, minkä takia kannattaa elää. Tuolloin ihmiselle ei ole sama onko hän vankilassa vai vapaana, ja ehkä opiskelu kykenee myös ennaltaehkäisemään ennakkoluuloja ja vähentää samalla ääriryhmien mahdollisuutta vaikuttaa ihmisen ajatusmaailmaan. Ja samalla jos ihmisille jaetaan kiihkottomasti tietoa siitä, miten vaarallisia esimerkiksi kaiken maailman "kemian kokeet" ovat, niin silloin saattaa joku pommi jäädä tekemättä. Samoin jos ihmiset uskaltavat mennä hakemaan apua esimerkiksi psykoosiin tai harhoihin, niin silloin saattaa joku veriteko jäädä tekemättä.

https://pimeakronikka.blogspot.fi/2017/10/myyrmannin-pommi-iskusta-15-vuotta-ja.html

Comments

Popular posts from this blog

The hydrogen-burning supernovas are interesting models.

"Researchers discovered a significant magnesium anomaly in a meteorite’s dust particle, challenging current astrophysical models and suggesting new insights into hydrogen-burning supernovas. (Artist’s concept.)Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, Rare Dust Particle From Ancient Extraterrestrial Meteorite Challenges Astrophysical Models) If the star is too heavy when its fusion reaction starts, it can detonate just at that moment, when its fusion starts. If the collapsing nebula is heavy enough, it can form a black hole straight from the nebula. But if the nebula's gravity is too heavy to  form  the blue giant or too  small  it can collapse  straight  into a black hole . If  the forming star is a little bit larger than the blue supergiants. It can explode immediately when the fusion starts.    The theory of hydrogen-burning supernovas consists  model  of the giant stars that explode immediately after their fusion starts. When the interstellar nebula  falls  it can form

The ancient galaxy mirrors the Milky Way.

"This image shows the galaxy REBELS-25 as seen by the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), overlaid on an infrared image of other stars and galaxies. The infrared image was taken by ESO’s Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA). In a recent study, researchers found evidence that REBELS-25 is a strongly rotating disc galaxy existing only 700 million years after the Big Bang. This makes it the most distant and earliest known Milky Way-like galaxy found to date. Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/L. Rowland et al./ESO/J. Dunlop et al. Ack.: CASU, CALET" (ScitechDaily, Astronomers Baffled by Ancient Galaxy That Mirrors Modern Milky Way) Researchers found the youngest Milky Way-type galaxy. The distance to the galaxy is enormous. And the light that comes from that galaxy named REBELS-25 comes from the Universe that is only 700 million years old. The distance to that galaxy is enormous about 236 billion light years. And that means it's a very dista

Transcendence, or the ability to transcendent thinking may grow in teen's brains.

   "New research has discovered that transcendent thinking, which involves analyzing the broader implications of situations, can foster brain growth in adolescents. This form of thinking enhances brain network coordination, impacting developmental milestones and future life satisfaction. The study emphasizes the need for education that encourages deep, reflective thought, underscoring the critical role of adolescents in their own brain development". (ScitechDaily, Scientists Discover That “Transcendent” Thinking May Grow Teens’ Brains) "Scientists at  USC Rossier School of Education’s Center for Affective Neuroscience, Development, Learning and Education (CANDLE) have discovered that adolescents who grapple with the bigger meaning of social situations experience greater brain growth, which predicts stronger identity development and life satisfaction years later". (ScitechDaily, Scientists Discover That “Transcendent” Thinking May Grow Teens’ Brains) The transcendenc