Bastiljin linnake taiteilijan kuvaamana |
Ranskan kuningas Ludvig XIV eli "Aurinkokuningas" (1638-1715) otti Bastiljin omien henkilökohtaisten vankiensa säilytyspaikaksi. Tuolloin tuossa vankilassa oli sellainen asenne vankeja kohtaan, että heitä kohdeltiin kaikessa kuin etuoikeutettuja ihmisiä tulikin kohdella. Tuohon paikkaan laitettiin sellaisia rikollisia, jotka olivat kirjoittaneet tai puhuneet ikäviä asioita kuninkaasta. Ja aikoinaan Bastiljin vankilaan joutumista pidettiin jotenkin hienona asiana, koska siellä vankeja kohdeltiin hyvin. Tuosta kohtelusta on kirjoitettu paljon esimerkiksi historiankirjoissa, mutta tietenkään nuo kirjoittajat eivät ole mitenkään miettineet sitä, millainen vankila tämä Bastilji tai tarkemmin sanottuna Bastille de Saint-Antoine oikeastaan oli
Sinne suljettiin kuninkaan henkilökohtaisella käskyllä pidätetyt henkilöt, joilla saattoi olla erittäin läheiset välit kuninkaaseen itseensä tai johonkin hänen lähipiirinsä jäseneen, joten noiden vankien kanssa piti tietenkin olla erittäin varovainen, jotta kukaan ei saanut tietää, mitä hän oli tehnyt saadakseen Kuninkaan vihat päälleen. Joten tuo vankila oli tietenkin sellainen paikka, missä vankia täytyy kohdella kohdella hyvin, tai sitten saattaa kuningas itse joutua jonkun hänen lähipiirinsä kuuluvan henkilön vihan kohteeksi. Tuo Bastilji oli oikeastaan vain tutkintavankila, missä vangeille tarjoiltiin erittäin hyvää ruokaa ja viini virtasi, jotta noiden ehkä hyvinkin kärkkäästi kuningasta arvostelleet henkilöt ilmiantaisivat myös tovereitaan.
Joten päällisin puolin Bastiljiin saatettiin oikein haluta, jotta tuleville morsiamille voitiin osoittaa "että miehellä on rohkeutta sanoa hänelle päin naamaa oma mielipiteensä kaikista asioista". Kuitenkin nuo tuohon laitokseen pyrkineet sitten saattoivat unohtaa sen, että Bastilji oli vankila, sekä sen että noiden korkeiden aatelisten kohdalla rangaistusta ei laitettu toimeen samalla tavoin kuin muiden ihmisten tehdessä rikoksia. Joten Bastiljiin joutuminen oli vain merkki siitä, että ihminen sai tuomion kuninkaan pilkkaamisesta sekä valtiosalaisuuden rikkomisesta, mikä sitten tietenkin merkitsi kuolemanrangaistusta.
Kuninkaan antama kuolemanrangaistus pantiin tuolloin 1600- luvun Ludvig XIV:n valtakunnassa toimeen musketöörien avulla, eli he sitten ampuivat tällaiset ikävät asioiden levittäjät väijytyksessä. Näet oli vaarallista viedä tuollaisia vankeja mihinkään mestauslavalle tai hirteen julkisesti, koska heidät oli pidätetty kuninkaallisella käskyllä. Eikä Euroopassa ollut montaa miestä, joita "Aurinkokuninkaan" piti pelätä tai ketä hän ei voinut tapattaa. Joten kuninkaallinen käsky tietenkin myös herätti tuolloin huomiota, ja se mitä tuollainen ihminen kertoi muille saattoi vaarantaa ainakin kuninkaan itsensä asemaa, joten tuolloin tietenkään ei ollut mitään järkeä siinä, että tuollainen kuninkaan vihat päälleen saanut henkilö mestataan jossain torilla.
Tuolloin saattoi tietenkin olla seurauksena sellainen asia, että jotain kuninkaalle kiusallista päätyisi ihmisten korviin, joten tietenkin Bastiljin piti näyttää hyvältä, koska sillä peitettiin Ludvig XIV:n äärimmäisen kova sekä jyrkkä hallintomalli. Tuosta vankilasta pääsi tietenkin myös lomille, koska näin Ludvigin salainen poliisi saattoi etsiä tuollaisen henkilön ystäviä varjostamalla häntä kotiseudullaan. Samoin Bastiljissa saadut rahat olivat hiukan erilaisia kuin normaalit rahat, joten niidenkin avulla voitiin tuollaisen kuninkaan vastustajan ystäviä jäljittää. Ja tietenkin olen joskus miettinyt, että eivätkö he sitten tienneet noista rahoista, jotka merkitsivät kuolemaa?
Eli miksi he eivät noita kolikoita heittäneet muualle. Kuitenkin Bastiljiiin joutumista alettiin pikkuhiljaa oppia pelkäämään, koska tietenkin jotkut puhuivat esimerkiksi neulalla tapahtuvasta kiduttamisesta, missä uhrin korvaan tai käden lävitse työnnettiin neuloja ja kielelle kaadettiin erään myös Suomessa tutun sarjakukkaisen putkikasvin mehua. Kuitenkin voidaan sanoa, että tuota tehtiin vain niille, joiden suvut eivät heitä tavanneet.
Bastilji oli yleensä merkki siitä, että henkilö oli saanut kuolemantuomion, joka pantiin yleensä toimeen musketilla, mutta tietenkin myös esimerkiksi uhreja saatettiin polttaa taloonsa tai sitten joskus linnan tiloihin päästettiin ehkä madäntyneistä oljista peräisin olevaa fosgeenikaasua, joka sitten surmasi uhrit erittäin epämiellyttävällä tavalla. Yksi tavoista oli pastilli, mihin oli liuotettu tyräkin siemeniä tai ukonoputken myrkkyä , jolloin henkilö kuolisi huomaammettomaksi,, mikä tietenkin oli hyvin miellyttävää kuuninkaan kannalta, joka ei varmaan halunnut Bastiljia yhdistettävän noihin teloituksiin.
Kuten tekstissä varmaan on kaikille tullut ilmi, niin tuohon "iloiseen" Bastille de Saint-Antoinen vankilaan suljettiin ne ihmiset, joita Ranskan yksinvaltias kuningas Ludvig XIV-pelkäsi, ja tuon takia kyseinen vankila varmasti herättää vieläkin ihmisten ihmetystä, että mikä sellainen asia, mikä sai tuon rajattoman yksinvaltiaan säästämään joidenkin vihollistensa hengen. Tällä viittaan erääseen vankiin, joka käytti rautanaamiota koko vangittuna olonsa ajan. Yleensä vangeille ei tehty tuossa paikassa mitään näkyvää väkivaltaa, jotta ihmiset eivät säälisi heitä. Vankien luksuksen tarkoitus oli tehdä heistä vihattuja. Kun kuningas sitten päästi vangin pois tuosta paikasta, niin joillekin hän merkitsi paon vankilasta, mikä sitten vei tuon henkilön suoraan kuolemaan.
Tuo Bastiljin linnake sitten purettiin hyvin nopeasti Ranskan vallankumouksen yhteydessä, ja joidenkin mielestä tuolla toiminnalla yrirtettiin peittää kansalliskonventin jäsenten veljely kuninkaan kanssa Ranskan vallankumouksessa, joten tietenkin tuo paikka oli myös Ludvigin agenntien paikka, missä he saattoivat tiedotta kuninkaan vastaisista juonista, minkä takia nuo arkistot olivat ehkä hyvin kuisallinen noiden marseljeesia laulavien miesten käsiin päätyessään, näen ne olivat varmaan tuolloin hyvin tehokkaita, kun siinä sitten alettiin Ranskanhallntomallia hiukan modernisoida. Mutta itse olen sitä mieltä, että tuon rakennuksen nopea purkaminen kertoo kyllä siitä, että joku varmasti halusi saada itseään koskevia tietoja salattua tuollin 1700-luvun lopulla tapahtuneen vallansiirron aikaan. Ja nykyään tuon vankilan paikalla on aukio, joka muistuttaa meitä noista Ranskan vallankumouksen tapahtumista vuonna vuosien 1789-1799 välillä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Bastilji
https://pimeakronikka.blogspot.fi/
Comments
Post a Comment